Flow: Jak se dostat do pracovní nálady

Pojem flow se v naší společnosti používá čím dál častěji, zejména v souvislosti s produktivitou a time managementem. Právě flow – která se dá jinak volně přeložit jako proud či tok – popisuje stav, kdy se maximálně soustředíte na zadanou práci. Nejenže vámi při daném výkonu proudí energie o sto šest, ale zároveň čas plyne rychleji než obvykle. Jen málokdy se přistihnete u toho, že kontrolujete hodinky, abyste zjistili, zda konečně máte po pracovní době. Po dobře odvedené práci se dostaví nadšení, že jste se věnovali něčemu smysluplnému.

„To zní dobře! Jak toho ale dosáhnu?“

Abyste při práci přestali vnímat čas, užívali si celý proces a posléze ze sebe měli uspokojivý pocit naplnění, musíte vzít v potaz hned nespočet faktorů. Určitě je klíčové, na kolik vás daná činnost baví a jaký vám dává hlubší smysl. Vaše pracovní nasazení se odvíjí také od banálnějších záležitostí – například pouhé nálady. I přes tyto méně vlivné činitele si však lze alespoň krapet pomoci. 

Žijte v přítomném okamžiku

Do pracovní flow se dostanete stěží, pokud si v hlavě nosíte myšlenku, že všechno musíte zvládnout do třiceti minut, abyste stihli telefonát od šéfa nebo vám náhodou neujel autobus… Tato rozptýlení naopak veškerou možnost dosáhnout opravdové flow úspěšně ničí, jelikož se tak nikdy neocitnete ve stavu naprostého soustředění. 

Pochopitelně je těžké nemyslet na budoucnost, hlavně pokud zažíváte období plné stresu, nebo se naopak těšíte, že po práci půjdete s přáteli na večírek. Do pracovní flow se koneckonců ani nelze dostat v každém případě, co si sednete za stůl. Nicméně tím, že zaženete myšlenky na minulost a budoucnost, se vám jedině uleví. Jen je tento krok těžší, než se zdá.

Vhodný úkol

Pokud vaším úkolem není něco, pro co hoří vaše srdce, do flow se dostanete těžce. Jestli vás práce vyloženě nebaví, je to v podstatě nemožné. Zkuste se zamyslet nad tím, proč vlastně úkol děláte, jakou přidanou hodnotu to přináší, čím je užitečný. Uvědomění si těchto aspektů vám samostatně flow nezajistí, přinejmenším vám to však pomůže s motivací se úkolu věnovat a vydržet u něj. 

Obecně platí, že pro flow jsou ideální úkoly, které nejsou příliš snadné, ale zároveň ani tak těžké, abyste práci na nich neustále odkládali či si opravdu nevěděli rady.

Na co si dát pozor?

Ve stavu proudění energie je člověk často tak zaujat svým úkolem, že zapomíná na své zcela základní životní potřeby, například jídlo a pití. Při flow většinou ani necítíte potřebu zavítat do lednice nebo si dojít pro vodu, což může mít nekalé následky. Na své zdraví musíme dbát, i když zrovna plujeme na obláčku produktivity. Pokud si začnete uvědomovat čas a cítíte, že flow opadá, je zcela v pořádku se jít protáhnout, napít se a najíst či se nějak rozptýlit. Dokonce to vaši energii může znovu nastartovat.

Pro kvalitní flow je určitě skvělé se zamyslet nad tím, jaký typ činností vám ji doteď poskytoval. Rádi se hrabete v excelových tabulkách, nebo naopak proudění cítíte při něčem tvořivějším? I to vám může pomoci flow dosáhnout a vybírat si takové úkoly, které vám padnou na míru!

Ohodnoťte tento článek

Šárka Dvořáčková
Autor
Šárka Dvořáčková

Šárka úspěšně absolvovala 4. ročník programu S&P. Ve společnosti aktivních studentů se jí zalíbilo natolik, že se přidala k organizačnímu týmu soutěže. Nyní je pravou rukou Martina a stará se o operativu programu. Ve volném čase Šárka ráda posedává u šálku kávy, čte nebo se obklopuje svými nejbližšími.

Hodnocení:
Více článků od autora