Jak se nechat polapit múzou jménem kreativita

Kreativita patří mezi nejdůležitější ctnosti podnikatele. Představuje zásadní faktor jak při vymýšlení nápadů, tak při řešení problémů. Každý z nás však někdy pocítil, že mu tato klíčová schopnost schází – buď mu nebyla dána do vínku, nebo uvízl v neprorazitelném bloku.

V případě, že se s tímto nedostatkem ztotožňujete, jste se stali obětí mystifikace. Ačkoli se to nezdá, při správném tréninku se dá kreativita rozvíjet a dokonce i naučit.

Proces

Již v prvním díle série jsme si pověděli o základech kreativní práce – rozptýlení, odpočinku, zápisníku atd. Než se však vrhneme na techniky, prostudujme si proces tvořivého myšlení trochu hlouběji.

Podle psychologa Grahama Wallase se dá rozdělit na čtyři části.

  1. Preparation (příprava): Sbírejte informace, vzdělávejte se v daném problému, zkoumejte různé úhly pohledu, pochopte potřeby uživatelů. 
  2. Incubation (inkubace): Jakmile se dostanete do bodu vyčerpání, kdy už i samotné myšlenky bolí, přejděte do fáze inkubace. Dopřejte si zasloužené rozptýlení. Nechte své nápady uzrát jako sladké ovoce. Ať už to bude u mytí nádobí či na procházce se psem, dejte své hlavě volno a nechte ji bloumat. Ona si na nápady – i ty šílené – přijde sama.
  3. Illumination („aha“ moment): Už můžete křičet heuréka! Přichází chvíle, kdy jste došli k řešení. Nemusí se však jednat o dar zhůry. Když zamrznete na mrtvém bodě, lze se k němu i dopracovat. Například i díky níže rozepsaným metodám.
  4. Verification (kontrola): Analyzujte, budujte a hlavně nezapomeňte otestovat, zda se vaše dokonalá idea setká v realitě s úspěchem.

Během všech fází si nezapomeňte zapisovat!

Myšlenková mapa

Vyznejte se ve své mysli. Nakreslete si vlastní mapu k pokladu.

Doprostřed papíru si napište nebo namalujte problém, jenž chcete řešit, a nechte svou hlavu volně plout. Princip spočívá v grafickém uspořádání myšlenek. Od hlavního tématu tak vytvoříte několik zcela odlišných větví, které nadále rozvíjíte a zkoumáte. Nové klíčové pojmy se poté mohou stát centrem další mapy.

Různými cestami na sebe navazujte nápady – dojde takzvaně k řetězci asociací, a to současně na několika sférách. Využíváte tak multilaterálnost lidského mozku a nemusíte přemýšlet lineárně. 

Nezastavujte se však pouze u slovních hesel. Doplňujte svou mapu o barvy, šipky, obrázky a cokoli, po čem vaše frustrovaná duše touží. Zjistěte, jak váš mozek funguje, které formy a pomůcky vám vyhovují, a na nich stavte.

Looping

Říká se: co na srdci, to na jazyku. U této metody bude potřeba: co na mysli, to na papíře

Vymezte si chvíli, kdy si ujasníte a představíte situaci, které se chcete věnovat. Poté popadněte tužku a vše, co se vám prožene hlavou, bez úprav přetransformujte na papír. Nezapomeňte, že se jedná o automatické psaní a nejde o to se snažit. Ruka se ale nesmí zastavit – pište, malujte, kroužkujte. V případě, že byste měli tendenci přestat, obkreslujte již zaznamenané.

Takto ideálně pracujte třikrát po dobu 10 minut a s půlhodinovou přestávkou.

Kreativní abeceda

Asociační, bolestivá, cestovní, dramatická… technika.

Pod centrální téma si vypište do sloupečku všechna písmena v abecedě. Na každé z nich vymyslíte slovo, větu či obrázek, jež vás napadne a souvisí s danou problematikou.

Jedná se o ideální metodu na rozproudění tvořivosti.

Spánek

I spánek se dá využít ke kreativitě. Věděl to dokonce umělec Salvador Dalí a vynálezce Thomas Edison. 

Dostali svou mysl na pokraj bdělosti a spánku. Zdřímli si v křesle se svazkem klíčů či v Edisonově případě s kuličkovým ložiskem – ve chvíli, kdy usnuli, předmět upustili a rachot je probudil. Dokázali si díky tomu vybavit nevědomé obrazy, jež viděli v předcházejícím hypnagogickém stavu.

Ať už vás zaujaly tyto doporučení od Grahama Wallase a Radky Loja nebo stejně jako Dalí či Edison si vyberete jiné nekonvenční metody, doufáme, že se již nikdy nebudete bát tvořit! 

Stále však nekončíme. Ve třetím a závěrečném díle série Kreativitě se meze nekladou vám ukážeme, jak analyzovat problémy a přicházet na řešení díky týmovému duchu. Stay tuned and creative!

„Kreativita je nakažlivá, předejte ji dál.“

Albert Einstein

Ohodnoťte tento článek

Eliška Tajovská
Autor
Eliška Tajovská

Eliška se ve volném čase nejraději věnuje knihám a psaní nejen soutěžních povídek. V týmu Soutěž & Podnikej zastává funkci šéfredaktorky. Zúčastnila se také čtvrtého ročníku programu, a to se svojí kamarádkou Šárkou, naší nynější manažerkou. Elišku najdete a můžete sledovat na sociálních sítích - Facebooku a Instagramu.

Hodnocení:
Více článků od autora