Pokémoni jsou minulostí, odteď lovíme kontejnery! Jakub Blecha a Jan Hrůza mění ekologii v zábavu

Každou minutu se na celém světě nakoupí kolem 1 milionu plastových lahví a použije zhruba 2 miliony plastových sáčků. To jsou nepředstavitelná čísla, která již pár let děsí vědce i veřejnost. Život v mořích vymírá, planeta se otepluje a my stále nerecyklujeme tak, jak bychom měli. Kudy teda vede cesta ke správnému třídění odpadu a záchraně životního prostředí?

Představte si…Z práce se vracíte pěšky domů a dostanete chuť na svůj oblíbený ledový čaj. Abyste uspokojili tuto touhu, zastavíte se v supermarketu kousek od vašeho bydliště a koupíte si půllitrovou plastovou flašku tohoto lahodného vychlazeného nápoje. Spokojeně si ledový čaj vychutnáváte a říkáte si, jak skvělý máte den. Avšak nejste ještě ani 15 minut od domova a láhev je prázdná…

V ruce tedy držíte zmačkanou plastovou flašku, a pokud si chcete udržet alespoň z části čisté svědomí, rozhlížíte se po žlutém kontejneru. Nikde nic. Míjíte jeden odpadkový koš za druhým, ale do smíšeného odpadu plast vyhodit nechcete. To už máte za sebou dobrých 10 minut chůze s prázdnou lahví v ruce. Nakonec lov po žluté popelnici v beznaději vzdáváte a plastové zbytky po ledovém čaji končí v běžném odpadkovém koši…”Game Over”.

Když se zamyslíte, kolik takových situací denně proběhne a kolik plastu proto končí, kde nemá, tak je kupodivu, že ještě nikdo nenašel koncepční řešení, které by navíc oslovilo mladou generaci.

Tedy, možná by se někdo našel…

Mladí studenti Jakub Blecha a Jan Hrůza se pustili do hrdinské akce omezit toto znečišťování a zastavit tak níčení planety Země. Jihočeská dvojka renovuje koncept slavné hry PokemonGo a aplikuje ho v projektu Vytrid.it. Každý vytříděný kus se počítá – planetu máme jenom jednu a měli bychom si ji chránit.” popisuje svůj záměr Kuba Blecha.

Jak to funguje?

Kluci při hovoru se svou mentorkou Soutěž & Podnikej Vendulou Hříchovou

Cílem projektu Vytrid.it je vytvořit mobilní aplikaci, která bude zobrazovat mapu všech kontejnerů na tříděný odpad ve vašem okolí. Nikdy totiž nevíte, za jakým rohem se můžou barevné popelnice ukrývat. 

Uživateli pomůže v situaci, kdy mu zůstane nějaký tříditelný odpad na ulici v ruce. Aplikace ukáže uživateli cestu k nejbližšímu kontejneru, a on tak nebude ztrácet čas jeho hledáním. Svědomí zůstane neposkvrněno, člověk se bude cítit jako hrdina a odpad skončí tam, kde má. A to není vše.

Součástí aplikace bude také hra, která má uživatele motivovat a zároveň bavit. Principem hry bude kvíz, s jehož pomocí si budou uživatelé navzájem obsazovat kontejnery. 

Ať už to budou vaši sourozenci či sousedé, kteří budou mít obsazený kontejner naproti přes ulici, tak přátelská rivalita a soutěživost má za úkol popohnat vaši touhu dobýt jej zpět. Cestou k popelnicím sebou vezmete smetí, a pokud správně uhádnete otázky v kvízu, vítězství je vaše.

Takto s plastovým obalem v ruce budete moci dobývat kontejnery po celém městě, a posouvat se tak po uživatelských žebříčcích.

Aplikace by vás měla i navigovat k popelnicím, abyste zbytečně nebloudili a přesně věděli, jak dlouho vám cesta potrvá. Každá lokalita s kontejnery na tříditelný odpad bude také popsána – co zde lze vyhodit a zda nejsou popelnice již plné. K tomu budou sloužit uživatelské komentáře, kterými budou moci lidé komunikovat mezi sebou.

Začátky ve školce…

Jakub Blecha a Jan Hrůza se znají už od raného věku, a proto by jim týmová synergie a zápal do projektu neměly chybět. Bok po boku bojují za lepší zítřky nás i našich potomků. Pojďme je tedy podpořit na Instagramu @vytrid.it, nebo na webových stránkách https://www.vytridit.cz.

V plzeňském finále kluci dokázali vybojovat cenné první místo – na Vytrid.it se můžeme těšit do Prahy při příležitosti republikového finále Soutěž & Podnikej, které se uskuteční 24. ledna 2020. Také se již nemůžete dočkat?

Přijďte se podívat na přehlídku těch nejlepších středoškolských startupů z celé ČR. Republikové finále již 24. ledna 2020!

Redaktor: Jan Sobotka

Soutěž & Podnikej

Ohodnoťte tento článek

Šárka Dvořáčková
Autor
Šárka Dvořáčková

Šárka úspěšně absolvovala 4. ročník programu S&P. Ve společnosti aktivních studentů se jí zalíbilo natolik, že se přidala k organizačnímu týmu soutěže. Nyní je pravou rukou Martina a stará se o operativu programu. Ve volném čase Šárka ráda posedává u šálku kávy, čte nebo se obklopuje svými nejbližšími.

Hodnocení:
Více článků od autora