Kondomy, které pomáhají. Mladí studenti plánují distribuci prezervativů do Afriky

Ve světě, kde je téma HIV, syfilisu apod. stále ještě tak trochu tabu, se dva mladí středoškoláci rozhodli zakročit. Se svým projektem Skild František Miroslav Škola a Lukáš Valas upozorňují na závažný problém pohlavních nemocí, které se lehce šíří hlavně v méně vyspělých oblastech, a chtějí zajistit pomoc v podobě prezervativů. “Kondomy, které pomáhají – to je hlavní myšlenka celého projektu. Za každý prodaný kondom posíláme jeden další do Afriky,“ popisuje Lukáš Valas.

Situace kolem pohlavních nemocí se ve světě v poslední době zlepšuje, stále na ně ale umírá velké množství lidí. Dle statistik v roce 2018 v důsledku AIDS zemřelo 770 tisíc osob. Jde zejména o obyvatele méně vyspělých oblastí, jako jsou některé státy Afriky. O prevenci před pohlavními chorobami zde není dostatečné povědomí a základní ochranné pomůcky jsou zde nedostatkovým zbožím. Studenti se tak rozhodli spojit příjemné s užitečným a přišli s nápadem na strategii 1+1. To znamená, že za každý zakoupený kondom poputuje jeden do Afriky. “Rádi bychom se do budoucna spojili s organizací Lékaři bez hranic, díky kterým by se prezervativy dostaly tam, kde jsou potřeba,” vysvětluje František.

Jak se kluci dostali do Soutěž & Podnikej a jak na svůj nápad přišli? Je to trochu detektivka, tak jsme se zeptali přímo jich.

Psalo se 2. září čas 9:13, když za mnou přišla spolužačka, jestli náhodou neznám Soutěž & Podnikej.

Místo: Před Gymnáziem Frýdlant nad Ostravicí nám. T. G. Masaryka 1260

O soutěži jsem už něco slyšel, a protože jsme se na téma podnikání už dříve bavili s Lukášem, hned jsme mu zavolali a u popelnic před gymnáziem jsme začali náš první týmový brainstorming.

Protože jsem zrovna přečetl knížku Faktomluva od Hanse Roslinga, rozhodli jsme se rozvinout myšlenku pomáhání v Africe a od zubních kartáčků jsme se přes tampóny dostali až ke kondomům.

– František Miroslav Škola

Psalo se 2. září čas 9:15 a 31 sekund (zrovna jsem hodil očkem po hodinkách)

Místo: U nás za pekárnou ve Frýdlantě

Velice dobře si to pamatuju: V tu chvíli jsem se pomalu a těžce vzpamatovával ze začínajícího školního roku, když mi z ničeho nic zazvonil telefon. 

Frantův příkaz zněl jasně: ,,Zahoď to a urychleně se dostav k boudě s tříděným odpadem před naším gymplem!” Navzdory tomuto podezřelému požadavku jsem tedy vše “zahodil” a šel. 

Po mém pohotovém příchodu mi bylo sděleno, o co tu vlastně jde a  osobně se mi v danou chvíli docela ulevilo, jelikož jsem tam nešel zbytečně. Po 10 minutách intenzivního oprašování našeho vedení jsme se dostali k prodeji kondomů. Tady? V EU?  Ne, vůbec…kde jinde než v Botswaně. 

– Lukáš Valas

Díky tomuto příběhu bude moct brzy každý z nás pomoct v boji proti pohlavním nemocem. I drobnost, jako je koupě kondomu, může někomu zachránit život. Díky projektu SKILD navíc víte přesně, kam váš příspěvek poputuje. 

Přijďte se podívat na přehlídku těch nejlepších středoškolských startupů z celé ČR. Republikové finále již 24. ledna 2020!

Ohodnoťte tento článek

Šárka Dvořáčková
Autor
Šárka Dvořáčková

Šárka úspěšně absolvovala 4. ročník programu S&P. Ve společnosti aktivních studentů se jí zalíbilo natolik, že se přidala k organizačnímu týmu soutěže. Nyní je pravou rukou Martina a stará se o operativu programu. Ve volném čase Šárka ráda posedává u šálku kávy, čte nebo se obklopuje svými nejbližšími.

Hodnocení:
Více článků od autora