Deskovkou k čisté planetě. Studentky mění výuku ekologie v zábavu

Odpadky – časté téma dnešní doby. Jsou ve vodě, v lese, na poušti, ve městech a vlastně všude možně, jen ne roztříděné v barevných popelnicích. Naší planetě i nám samotným způsobují nemalé problémy. Co s tím? Jak vyčistit naši planetu od odpadků? Eliška Pomajbíková, Terezie Uhříková a Natálie Šrottová, finalisty zlínského finále Soutěž & Podnikej, v tom mají jasno. Jejich desková hra s názvem Zachraň planetu se snaží zábavnou formou informovat o ekologických problémech děti už od malička.

“Vytvořily jsme společenskou hru zaměřenou na osvětu a edukaci v oblasti ochrany životního prostředí. Cílem je vzdělávat děti již od školního věku a to k úctě k naší planetě a to nejen naučnou, ale také zábavnou formou,” popisuje projekt Eliška Pomajbíková. Projekt tak formou deskové hry předává informace, které můžou hráči uplatnit v reálném životě a učí je, jak zabránit dalšímu znečišťování planety a pomoct při její záchraně.

Proč zrovna desková hra?

Za volbou deskovky stojí další problém, na který holky narazily při vývoji nápadu. “Děti se v dnešní době nechtějí moc socializovat a většina jejich komunikace se světem probíhá skrz zprávy a sociální sítě. Proto jsme se rozhodly pro společenskou hru, která je, doufáme, alespoň na chvíli odtrhne od elektronických zařízení a stráví čas s rodinou a přáteli,” vysvětluje Natálie Šrottová.

Jaké jsou pravidla hry?

Po hodu kostkou posunujete svého panáčka po herním poli do doby, než vstoupíte na označené pole. Vytáhnete si kartu s otázkou z balíčku a vaším úkolem je vymyslet řešení na daný ekologický problém. Hra tak rozvíjí fantazii a učí hráče pohotově reagovat na dané situace a řešit je. Deskovka Zachraň planetu je vhodná pro všechny věkové kategorie a tak si ji zamiluje celá rodina.

Přejeme holkám hodně štěstí na republikovém finále soutěže a doufáme, že si Zachraň planetu všichni brzy zahrajeme!

Přijďte se podívat na přehlídku těch nejlepších středoškolských startupů z celé ČR. Republikové finále již 24. ledna 2020!

Ohodnoťte tento článek

Šárka Dvořáčková
Autor
Šárka Dvořáčková

Šárka úspěšně absolvovala 4. ročník programu S&P. Ve společnosti aktivních studentů se jí zalíbilo natolik, že se přidala k organizačnímu týmu soutěže. Nyní je pravou rukou Martina a stará se o operativu programu. Ve volném čase Šárka ráda posedává u šálku kávy, čte nebo se obklopuje svými nejbližšími.

Hodnocení:
Více článků od autora