Aplikace dělá z lidí hrdiny, kteří zachraňují lidské životy

Už i olomoucké regionální finále programu Soutěž & Podnikej zná svého vítěže. Je jím 19letý David Stančík, který porotě představil aplikaci s názvem Daruju krev a zvítezil s ní v konkurenci dalších sedmi projektů z Olomouckého kraje. Vysloužil si tak postup do republikového finále, které proběhne 24. 1. 2020 v Praze.

Vítězný projekt Daruju krev je projektem studenta z Gymnázia Jakuba Škody v Přerově. Přínos aplikace spočívá především v tom, že aktivně řeší problém, který v České republice existuje. Oficiální statistiky tvrdí, že v České republice daruje krev 2,5 % obyvatel. Podle Světové zdravotnické organizace by to však měla být minimálně 4 %. Dárců tu máme zprátka nedostatek.

Aplikace uživatele motivuje k darování krve, její součástí jsou i notifikace a herní prvky. “Vytváříme komunitu pravidelných dárců, hrdinů zachraňujících životy. Skrze sociální sítě a aplikaci pro dárce krve” popisuje svůj projekt David Stančík. 

Ke starému řemeslu vrací student technického oboru Michal Stoklásek. S ručně vyráběnými dřevěnými hračkami vybojoval stříbrnou příčku. Porotu zaujala také trojice z Obchodní akademie Přerov, která plánuje pořádat kurzy vaření v Olomouckém kraji. V rámci projektu by se chtěli zaměřit i na zahraniční turisty, kteří by se mohli naučit vařit tradiční českou kuchyni.

Olomoucké finále se konalo v prostorách centra Vault 42 v Olomouci a soutěžící obhajovali své projekty před odbornou porotou ve složení: Radim Kašpar za OHK Olomouc, Jan Havránek z Otoč kelímek a Martin Kučera z JuiceUP.

Ohodnoťte tento článek

Anna Veselá
Autor
Anna Veselá

Hodnocení:
Více článků od autora