Připravte se na revoluci v obuvnictví. Baťové jsou tentokrát hned tři!

Jestli vás nebaví vláčet s sebou do práce nebo do školy zbytečné páry bot navíc, zpozorněte. Napadlo vás někdy, že byste si namísto náhradní obuvi pouze vyměnili podrážku? S tímto zajímavým řešením přišli i kluci Jerry, Ben a Tom, když nám na brněnském regionálním finále Soutěž & Podnikej představili prototyp svého nápadu – rozložitelné boty nesoucí název Jebeto (čti džebetou). Jejich projekt obsadil zasloužené 1. místo a probojoval se tak až do republikového finále.

Co se skrývá pod kontroverzním názvem

Jedná se o typ obuvi skládající se ze dvou hlavních částí – svršku a vnější podešve. Zákazník si tak může koupit vrchní část přizpůsobenou určitému počasí (prodyšnou, nepromokavou, zimní) a zkombinovat ji s podrážkou vyhrazenou do specifického terénu (indoor, outdoor) nebo vytvořenou ke konkrétní aktivitě (na běh, k sálovým hrám apod.). Navíc lze obě složky nezávazně kombinovat mezi sebou. Namísto dvou „klasických“ párů bot máme u modulární obuvi (dva svršky a dvě podešve) možnost vytvořit hned čtyři odlišné modely.

Kromě přizpůsobení aktuálním požadavkům zákazníka s sebou projekt Jebeto přináší i množství dalších výhod a inovací. Zmínit můžeme například úsporu místa i peněz, praktičnost nebo šetrnost k životnímu prostředí. Kluci nám sami sdělili, že se snaží vytvořit spolehlivý produkt vyrobený z kvalitních materiálů, který by co nejlépe posloužil potřebám nakupujícího.

Svůj postup samozřejmě konzultují s řadou odborníků, se kterými se zaměřují na praktickou funkčnost obuvi. Nyní se projekt nachází ve fázi 3D příprav, aby mohlo dojít ke zhotovení prvního hmotného prototypu.

Každý strom má své kořeny

Jak se trojice objevila v této soutěži, není vůbec záhadou. Poprvé se potkali, když spolu nastupovali na střední školu. Od té doby se sice mnohé změnilo, ale díky společným hodinám ekonomiky – jak uvádí Benedikt Šujan – se dozvěděli o programu Soutěž a Podnikej a začali rozvíjet svůj původní nápad.

 Cesta je cíl

Přestože svojí myšlence nevěnovali ze začátku příliš mnoho pozornosti, účast v soutěži je motivovala natolik, aby to s ní nevzdávali a směle pokračovali dál. Postupem času byla jejich vize konkrétnější a v práci viděli stále větší smysl.

„Rozhodně každému doporučujeme si soutěží projít, ať už ho láká se rozvíjet, inspirovat či potkat nové lidi, kteří jsou zapálení pro to, co dělají,“ sdělili nám kluci.

I přes svoji dosavadní nezkušenost v oblasti podnikání a jistých překážek, kterých si jsou plně vědomi, se již všichni tři těší do Prahy na republikové finále, které proběhne v pátek 24. ledna 2020. My tam určitě budeme s nimi, připraveni je na jejich cestě bez váhání podpořit.

Přijďte se podívat na přehlídku těch nejlepších středoškolských startupů z celé ČR. Republikové finále již 24. ledna 2020!

Redaktor: Šárka Dvořáčková

Soutěž & Podnikej

Ohodnoťte tento článek

Šárka Dvořáčková
Autor
Šárka Dvořáčková

Šárka úspěšně absolvovala 4. ročník programu S&P. Ve společnosti aktivních studentů se jí zalíbilo natolik, že se přidala k organizačnímu týmu soutěže. Nyní je pravou rukou Martina a stará se o operativu programu. Ve volném čase Šárka ráda posedává u šálku kávy, čte nebo se obklopuje svými nejbližšími.

Hodnocení:
Více článků od autora