Burnout, díl druhý: Jak začít hasit zavčasu

V prvním dílu série o syndromu vyhoření jste se mohli dočíst, jak jej u sebe rozpoznat. Tentokrát si představíme několik užitečných rad týkajících se nejen toho, jak syndromu předejít a mít nastavené zdravé pracovní mantinely, ale také jak se s ním poprat v jeho počátcích.

Uvědomění

Tento bod je důležitý zejména v případě, že se v příznacích syndromu poznáváte nebo že vám vyhoření v nejbližší době minimálně hrozí. Je důležité být k sobě upřímný, a i když se vše ze začátku jeví v pořádku, nemusí tomu tak nutně být. I přestože to může být těžké, zkuste se na situaci, ve které se nacházíte, podívat co nejobjektivněji.

Nastavte si zdravý harmonogram

Vytyčte si, kdy je vhodné věnovat se práci a kdy naopak ne, a to nejen pokud bojujete s příznaky syndromu. Vytvořte si vlastní denní plán a snažte se ho dodržovat. Mějte vlastní to-do list a zkuste zhodnotit, kolik kapacity vám jednotlivé aktivity zaberou a zda je realistické vše stihnout v klidu a bez nervů. Cenné tipy týkající se time managementu najdete také zde a v případě, že potřebujete pomoci s organizací vašeho to-do listu, jistě stojí za přečtení i tento článek.

Nevěnujte se pouze práci

Ve svém denním harmonogramu si vytvořte dostatek prostoru i pro jiné aktivity. Nemusíte být stále zaměstnaný – věnujte svůj čas rodině a přátelům, koníčkům, rekreaci, zkrátka něčemu, co jste dělali dříve a činilo vás to šťastnými… Dělejte, co vás baví. Když vás naplňuje vaše práce, o to lépe, nicméně je nutné si uvědomit a aplikovat do praxe, že den není jenom o ní.

Nesrovnávejte se s ostatními

Že vaši kolegové udělali vícero úkolů naráz, neznamená, že je musíte za každou cenu „dohnat”. Pracovní nasazení by neměla být soutěž a dobrý dojem z dobře vykonané práce často kazí vidina lepšího výkonu ostatních kolegů. Nenechte se tím zmást a pracujte svým tempem. V případě, že vaše výkony neodpovídají vašim obvyklým schopnostem, se snažte vyhledat příčinu.

Snažte se o pozitivní myšlení

Zní to jako klišé, ale má to něco do sebe. Pokud se vám stalo cokoliv nemilého, je důležité tomu věnovat pozornost, nicméně ne do té míry, kdy se v myšlenkách začnete topit a už jen jejich přítomnost vás začne stresovat. Nenechte se ovlivnit negativní emocí, když existuje dalších pět věcí, které vás dnes učinily šťastnějšími. Zamyslete se nad nimi, případně si je někam každý den napište. Může vás to naučit myslet obecně pozitivněji a více se zaměřovat na milé maličkosti, jež vám činí radost.

Nebojte se požádat o pomoc

Nejen pokud nestíháte, ale i v případě pocitu, že se situace jeví jako nezvladatelná, není nic špatného na tom se obrátit na člověka, kterému důvěřujete, a svěřit se mu. Stane se vám psychickou oporou a pomůže vám daný problém vyřešit.

Pokud i vy cítíte, že na své problémy již nestačíte, je zcela v pořádku vyhledat psychologickou pomoc. Syndrom vyhoření nelze brát na lehkou váhu, zejména jeho vyšší stupně. V adresáři krizové pomoci najdete důležité kontakty, na něž se můžete obrátit. V případě, že máte zájem se podělit o vlastní zkušenost, můžete kontaktovat i nás. Téma psychického zdraví je určitě třeba otevřít a destigmatizovat, a podporovat tak nejen zdravé nastavení pracovního života.

Ohodnoťte tento článek

Šárka Dvořáčková
Autor
Šárka Dvořáčková

Šárka úspěšně absolvovala 4. ročník programu S&P. Ve společnosti aktivních studentů se jí zalíbilo natolik, že se přidala k organizačnímu týmu soutěže. Nyní je pravou rukou Martina a stará se o operativu programu. Ve volném čase Šárka ráda posedává u šálku kávy, čte nebo se obklopuje svými nejbližšími.

Hodnocení:
Více článků od autora