5 knih pro osobní i podnikatelský rozvoj

Deka, sluneční brýle, karty a kniha – to jsou nutné položky na každou dovolenou. Do jakých stránek se na koupališti nebo u moře ponoříte vy? Vyberte si jeden z našich tipů a rozvíjejte se u letní relaxace. Zjistěte například, jak spánek ovlivňuje produktivitu nebo jak moc dokáže člověka ovlivnit zdánlivě nevinné slůvko zdarma.

1) Emoční inteligence
  • Autor: Daniel Goleman;
  • počet stran: 315;
  • hodnocení: 83 %.

Kniha získala skvělé ohlasy mezi odborníky i laiky. Tento titul Doporučujeme pro pochopení práce s vlastními i cizími emocemi.

Být chytrý je relativní pojem. Mnoho lidí si jako hlavní míru představuje IQ, zapomínají však na další a často důležitější složku – EQ. Schopnost empatie, bezproblémová komunikace, pevná cílevědomost, tyto abstraktní pojmy mají hmotný dopad na život. Neopomíjejme tyto kvality na úkor logického myšlení. Právě ony totiž určují, zda dosáhneme v životě úspěchů a spokojenosti.

2) 7 návyků skutečně efektivních lidí
7 návyků skutečně efektivních lidí
  • Autor: Stephen R. Covey;
  • počet stran: 344;
  • hodnocení: 85 %.

Tento kousek je jeden z nejvlivnějších v oblasti motivační literatury. Předá vám 7 osvědčených zásad, které jsou základem harmonické a cílevědomé osobnosti. Naučíte se, jak dosáhnout efektivity. Budete tak připraveni čelit těm nejtěžším změnám, co v životě potkáte.

3) Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění
Proč spíme
  • Autor: Mattew Walker;
  • počet stran: 416;
  • hodnocení: 89 %.

Lidská nabíječka a nejlepší lék. Spánek funguje jako zdroj energie, dobré nálady i zdraví. Díky této knize zjistíte, jak tento skvělý nástroj správně používat.

Profesor neurologie a psychologie Univerzity v Berkeley, Matthew Walker od základu prozkoumal jeho tajemství. Tvrdí, že osm hodin čistého spánku pro většinu populace naprosté minimum, z čehož plyne, že zhruba osmdesát procent z nás žije ve spánkové deprivaci. Pokud ho však nepodceníte, zajišťuje efektivní schopnost učit se, pamatovat si a uvažovat logicky. Vyrovnává emoce, správnou funkci imunity, metabolismu, reguluje chuť k jídlu a hladiny hormonů, působí jako zásadní prevence cukrovky, srdečních chorob i Alzheimera.

4) Jak drahé je zdarma
  • Autor: Dan Ariely;
  • počet stran: 216;
  • hodnocení: 86 %.

Kvůli marketingu nás obklopuje svět klamu. Odhalte jeho pravou podobu s krátkou výzkumnou knihou Jak drahé je zdarma. Na dvou stech stránkách vám ukáže několik konkrétních příkladů, kde lidé jednají na základě naprosto iracionálních faktorů. Předvede vám tak, jak se nenechat nachytat pouhým vychytralým marketingem.

„Kniha Jak drahé je zdarma pro mě byla okénkem do lidské mysli. Domnění, že se dokážeme v jakékoliv chvíli rozhodnout racionálně, v ní Ariely povedeně vyvrací. S každým novým experimentem a jeho výsledkem mě kniha bavila – i děsila – o to víc,“ sdílí své dojmy Šárka Dvořáčková z týmu S&P.

5) Myšlení: rychlé a pomalé
  • Autor: Daniel Kahneman;
  • počet stran: 544;
  • hodnocení: 85 %.

Nakonec tady máme jednu, která patří mezi náročnější knihu pro zdatné čtenáře. Od nositele Nobelovy ceny za ekonomii si můžete přečíst dílo plné zásadních úvah o fungování lidského přemýšlení v běžném životě. Rozlišuje při tom dva systémy:

  1. rychlý, intuitivní a emocionální;
  2. pomalý, váhavý a logický.

Kdy můžeme věřit své intuici a kdy nás klame? Jak se vyvarovat chybných rozhodnutí v pracovním i osobním životě? Daniel Kahneman vám tyto otázky zodpoví.

Doufáme, že vám naše tipy zpříjemní letní odpoledne a hlavně – že se dnes dobře vyspíte. Pokud máte sami tipy na knihy, které radikálně změnily váš pohled na svět, pošlete nám je! Rádi je předáme dál, třeba v příštím článku.

Mrkněte také na naše starší příspěvky: Romeo, Julie a startup a Podnikatelské manuály.

Ohodnoťte tento článek

Eliška Tajovská
Autor
Eliška Tajovská

Eliška se ve volném čase nejraději věnuje knihám a psaní nejen soutěžních povídek. V týmu Soutěž & Podnikej zastává funkci šéfredaktorky. Zúčastnila se také čtvrtého ročníku programu, a to se svojí kamarádkou Šárkou, naší nynější manažerkou. Elišku najdete a můžete sledovat na sociálních sítích - Facebooku a Instagramu.

Hodnocení:
Více článků od autora