Objevte nadýchaný svět Hany Maryškové a jejich čupčáků

By on 23.10.2016

Cakeland_Cupcakes_Soutez_a_Podnikej
ZDROJ FOTO: Jan Nechvíle

Cukrářka Hana Maryšková ještě během svých studií dostala chuť péct a pomocí dobrot dělat radost druhým. Z chuti se přešlo do vášně a vznikl podnik Cakeland Cupcakes, která vyrábí cupcaky, dorty, mini donuty a jiné. O dalších plánech a o svém podnikání Vám prozradí sama zakladatelka.

Jak vznikl nápad založit si vlastní firmu?

Když Cakeland Cupcakces vznikal, netušila jsem, že zakládám firmu, která by mě jednou mohla živit. V té době ještě jako studentka vysoké školy jsem odjela oslavit Nový rok 2013 do Londýna a tam poprvé navštívila specializovaný obchod s cupcakes. Láska na první pohled. Tolik barev, vzorů, třpytek. Do té doby jsem cupcakes nikdy neochutnala. Po návratu kamarádka Bára poprvé upekla cupcakes a tak vznikl nápad, prodávat je na farmářských trzích. Měly jsme ohromné štěstí, ale také bylo potřeba vynaložit velké úsilí se na trhy dostat, což se nám úspěšně povedlo a tak vše začalo. Nejprve jsme pekly společně, ale po pár měsících šly každá svou cestou. Bylo potřeba vymyslet jméno, pod kterým budu cupcakes prodávat a tak vznikl Cakeland Cupcakes.

Jaké potíže jste musela při začátcích řešit?

Na začátku to byla především administrativa, hygiena, prostory kde budu péct, jakým způsobem vůbec budu fungovat. Dříve mi tyto problémy přišly velké, dnes už se jim směji, protože to byl opravdu jen začátek.

Podporovalo Vás vaše okolí?

Absolutně. Mám štěstí na úžasné lidi ve svém okolí, za které jsem tak moc vděčná. Je to neuvěřitelné, ale stále potkávám další a další. Bez rodiny by to nešlo už vůbec, těch večerů, kdy mi maminka pomáhala s pečením po práci, kamarádky jezdily stříhat krabičky, občas i prodávat, tatínek opravoval auto a pomáhá mi s rekonstrukcí prostor. Dnes mám kolem sebe zase další lidi, kteří mi pomáhají, v jednom to opravdu nejde a bez psychické podpory také ne. Takže bych jim všem chtěla poděkovat i takto.

Hana_Maryskova
ZDROJ FOTO: Jan Nechvíle

Kde jste vzala potřebný kapitál do začátku?

Naštěstí pro začátek nebyl žádný velký základní kapitál potřebný. To vše přicházelo s rozvojem podnikání a vše jsem až do dnešního dne financovala z vlastních zdrojů. Co se vydělalo, to se také reinvestovalo do vybavení a dalších věcí. Nyní už ale přišel čas, kdy jsem musela udělat velké rozhodnutí a abych se mohla dále rozrůstat, financuji rekonstrukci vlastních prostor přes úvěr u banky.

Co je podle Vás při podnikání nejhorší?

Lepší otázka by byla, co je nejlepší, ale dobře. Jsou to samozřejmě situace, které nemůžete moc ovlivnit, když se něco pokazí a musíte rychle reagovat, většinou se dostanete pod velký tlak a je nutné zareagovat s klidnou hlavou a situaci vyřešit. Například když vám přestane chladit chladící místnost, kde máte 1000 ks cupcakes a je večer, takže opraváře těžko budete shánět, nebo když řidič před vámi prudce stoupne na brzdu a vám kvůli tomu spadne třípatrový dort, který vezete na akci. Těch situací je tolik. Pozitivní na tom je, jak se naučíte vnímat problémy úplně jinak.

Je dnes snadné podnikat v potravinářském průmyslu?

Rozhodně není. V současné době vzniká velké množství nových podniků, což je ale dobře, protože ty špatné končí, vznikne prostor pro nové, lepší a zákazník může vybírat z více kvalitních. Je to neustálý tlak na kvalitu a vlastně vše co děláte, nesmíte polevit, nikdy nevíte, kdy se může stát vám, že už nebudete dost dobří. Navíc, a díky za to, zákazníci stále více dbají na kvalitu toho co jí, což opět pomáhá „přežít“ kvalitním firmám. Velkou nevýhodu tohoto oboru vidím v tom, že co připravíte, už na sklad nevrátíte, takže je často velmi obtížné dobře odhadnout situaci.

Cupcaky_Soutez_a_Podnikej_Cakeland_Cupcakes
ZDROJ FOTO: Jan Nechvíle

Nebojíte se konkurence?

Otázkou je, co je konkurence? Záleží, jak ji vnímáte. Konkrétně na trhu s cupcakes, bych řekla, že nás je cca 4 – 5 větších podniků, co je důležité, každý to děláme úplně jinak, každý je máme chuťově a vizuálně jiné a to je na tom to krásné, takže, jsme konkurence? Pokud bych k pojmu konkurence přistupovala tak, jak je většinou vnímána, má odpověď by byla – Neřekla bych, že se konkurence vyloženě bojím, je to skvělý prostředek k tomu podávat co nejlepší výkon, takže jsem za ni naopak ráda. Přiznám se, že konkurenci moc nesleduji, většinou mě to znervózní, že bych měla dělat to a tohle, ale já si chci jít svou vlastní cestou. Každopádně určitě z ní mám respekt, vím o ní, to co dělají, dělají dobře a mají mou úctu za to, co dokázali. Sama vím, jak je to těžké.

Plánujete své podnikáni rozšířit i do světa? v případě, že ano, tak jakým způsobem?

Do světa spíš ne. Občas si z toho s holkami děláme legraci, ale myslím, že ve skutečnosti se tak nestane. Mám nějaké své cíle, které si chci splnit a ty jsou zatím jen na území České republiky, dokonce i jen v Praze, ale nikdy neříkej nikdy, ještě před půl rokem jsem netušila, že budu rekonstruovat vlastní prostory. Nemám ambice vybudovat velikou firmu s 10 pobočkami, tím by se úplně ztratilo kouzlo, pro které to dělám, nenaplňovalo by mě to. Chci fungující firmu, jak velikou ještě nevím, ale tak velikou, aby společně s ní mohla fungovat nezisková organizace, o které sním a kterou zakládáme. Pokud vše bude fungovat, Cakeland bude pomáhat a dělat radost nejen svými produkty, budu spokojená. Kam se to finálně rozroste, se uvidí.

Autor: Martina Bořutová



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *